torstai 17. maaliskuuta 2016

Hermannin jalanjäljissä

Toisinaan, kun aurinko paistelee kirkkaalta taivaalta, saattaa käydä niin, että kävelylenkki pitenee ihan huomaamatta. Tai sitten vaan uteliaisuus vie voiton ja on aivan pakko katsoa mihin uusi lenkkipolku vie :) Tosin on myös se kolmas vaihtoehto; eksyy lenkillä. Niinkin on minulle käynyt, kerran Varsovassa ja kerran täällä Kajaanissa..

Ihanassa keväisessä säässä lähdin reippailemaan ja päädyin kulkemaan pitkin "Renforssin lenkkiä" Kajaaninjoen rantoja seuraillen. Matkan varrelle osui Kajaanin linnan rauniot, lumimiilu (= luminen versio Kajaanin linnasta), kylmäkaraisukeskus (!) mahtavia ja yllättäviä luonnonmaisemia ja muutama muu ulkoilija.  


Kotiin päästyäni oli pakko heti kurkata netistä kuka oli Herman Renfors, minkälainen oli Kajaanin linna ja tietenkin oli tsekattava myös kylmäkaraisukeskus.

Herman August Renfors oli itseasiassa porilainen, joka asui täällä Kajaanissa ja valmisti kalastusvälineitä, nappeja, koruja ja turkistuotteita, perusti ammattikouluja, edisti hiihtourheilua, matkailua ja rautatien saamista kaupunkiin. Muistomerkkikin kaupungista löytyy, se itseasiassa näkyy meidän parvekkeelta. Olen luullut sitä lentokoneeksi, mutta internet tiesi kertoa, että kyseessä on kopio yhdestä hänen valmistamastaan uistimesta. Anteeksi Herman ja kiitos sinä monitoimimies, tehdasyrittäjä ja kaupunginvaltuutettu oikein hienosta lenkkireitistä!

Kajaanin linna ennen
Kajaanin linnalla on vähintään yhtä mielenkiintoinen tarina kuin tuolla edellä mainitulla porilaisella; linnaa alettiin rakentaa 1604, sillä on ollut useampi isäntä, mutta se on ollut pitkään tyhjillään ja lopulta linna räjäytettiin taivaan tuuliin 1716 lähestulkoon tyhjässä kaupungissa. Linnan rauniot sijaitsee netin mukaan "keskellä vilkasta Kajaanin kaupunkia" :) 

Ei niin keskellä ei niin vilkasta Kajaanin kaupunkia huomasin hienolla paikalla olevan sympaattisen näköisen talon, jonka seinässä luki Kylmäkaraisukeskus. Blondimainen ensireaktioni oli, että kuka muka haluaisi karaista itseään kylmää varten?!? Itsehän inhoan palelua yli kaiken. Kyseessä olikin Kajaanin avantouimareiden paikka; tosi hieno ja aivan ihanalla paikalla! Aion ehdottomasti käydä tutustumassa paikkaan tarkemmin, esimerkiksi sitten kun ilma ja vesi lämpenee..



 
 
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti